Επειδή μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις, θα σας παρουσιάσω κάποιες που αποδεικνύουν τις αρχαιότητες του φρουρίου της Άσσου.
Αρχαία παραστάδα θύρας στην Άσσο.
Παραστάδες θύρας από ταφικό μνημείο στο κτήμα Α. Ματρόζου του Δήμου Περιστερίου Αττικής φωτό του 1961.
Καταστράφηκαν? Κατά τη διαμόρφωση του χώρου.
Εδώ γελάνε, ή κλαίνε?
Ανεξάρτητα από αυτό παρατηρούμε πλήρη ομοιότητα με την αποπάνω παραστάδα ακόμα και στις τρύπες!!
Ακαρνανία Παλαιομάνινα:
Έξοδος πύλης του αρχαίου κάστρου προς τον Αχελώο που ανήκει πιθανώς
στη βορειότερα κειμένη προϊστορική πόλη Ματρόπολη (Μητρόπολη).
Δεξιά της θύρας διακρίνεται επί της παραστάδας η χαρακτηριστική σκαλιστή εσοχή για τη στήριξη της κάθετης στρόφιγγας μέσω της οποίας στηριζόταν και ανοιγόκλεινε η πόρτα.
Και φυσικά οι παραστάδες της Αν. πύλης της αρχαίας Τίρυνθας.
Οι πιο απλές παραστάδες τώρα, στο κάστρο Άσσου πάντα.
Και αποκάτω δύο ίδιες που στηρίζουν είσοδο κτίσματος σε άλλο σημείο της Ερίσσου, η φωτό είναι παλιά από την φωτογραφική συλλογή του κ Κοσμετάτου.
Άρα το κτίσμα υπάρχει ακόμα?
Βαρδιόλες ίσως τα είπαν κάποιοι, αλλά η βαρδιόλα χτίζεται σε μέρος με θέα σαν παρατηρητήριο όχι σε μέρος άνευ ουδεμιάς ορατότητας όπως το σημείο που βρίσκονται στο κάστρο της Άσσου. Άρα μάλλον περί ταφικού χτίσματος πρόκειται! Αν του τοποθετήσουμε λίγο χώμα γύρω – γύρω κάλλιστα γίνεται ο παρακάτω θολωτός τάφος.
Μια άλλη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος βλέποντας τους αρχαίους θολωτούς τάφους είναι πόσο εξυπηρετούν την ιδέα μετατροπής τους σε παλιές δεξαμενές ομβρίων (στέρνες).
Στον παρακάτω τάφο παρατηρούμε πόσο εύκολα κλείνουμε την είσοδο που συνήθως (αν ο τάφος δε είχε συληθεί) ήταν και αυτή κλειστή.
Πόσο εύκολα προστίθεται και αλώνι γύρω από το στόμιο για την συλλογή των ομβίων όπου χρειάζονταν και πόσο εύκολα στεγανοποιείται το εσωτερικό του με ασβεστοκονίαμα, ή κάποιο μίγμα καλύτερο ανάλογα την εποχή.
Και λεπτομέρεια του εσωτερικού θολωτού τάφου.
Δεν έπεται βέβαια όπου στέρνα και θολωτός τάφος!! Χα χα.
Μια σκέψη μου είναι και μόνο.